Jums reikės:
100 gr sviesto (kambario temperatūros)
100 gr cukraus
200 gr miltų
žiupsnelis druskos
2 kiaušiniai
3 kiaušinių tryniai
2 valg. šaukštai medaus
2 valg. šaukštai grietinės (arba jogurto)
½ arb. šaukštelio sodos
1 arb. šaukštelis maltų gvazdikėlių
1 arb. šaukštelis malto imbiero
¼ arb. šaukštelio malto muškato riešuto
Įšeiga apie 50 grybukų
Glajui:
80 gr kiaušinių baltymų (apie du - trys kiaušinių baltymai)
apie 450 gr cukraus pudros, persijotos
¼ arb. šauktelio citrinos rugšties miltelių (koteliams)
4 arb.šaukšteliai kakavos, persijotos
2 arb.šaukšteliai aguonų (šaknelėms)
Grybukų paruošimas
Sviestą išplakite su cukrumi ir druska. Plakant po viena idėkite kiaušinius, trynius ir visus prieskonius, plakite iki vientisos purios masės.Sudėkite soda į grietinę, gerai išmaišę sudėkite į plakamą tešlą įdedant kelis šaukštus miltų. Šiek tiek suplakite ir sudėkite likusius miltus. Plakite iki vientisos masės.
Įkaitinkite grybukų formos keptuvę ir su arbatiniu šaukšteliu įdėkite tešlos į kievieną grybuko formele, kad užpildytų pusė tos formelės.Įdėjus tešlos į visus grybukus keptuvėje ją uždenkite ir iš karto apverskite. Kepkite iki kol grybukai gražiai paruduos, apverčiant keptuvę. Po keletos minučių šiek tiek praverkite keptuvę pažiūrėti ar grybukai parudavo. Kepkite kol tolygiai paruduos abejos grybuku pusės. Iškeptus išverskite iš keptuvės ir kai šiek tiek pravės, su peiliuku apipjaustykite “išėjusią” is grybuko formelės tešlą.
Dažyti galima kai grybukai pilnai atvės.
Grybukų džiovyklos paruošimas
Pirmiausiai turite pasiruošti iš kieto kartono arba plonos fanerinės lentos grybukų „džiovyklą“. Tiesiog paimkite lakštą faneros, saują nedidelių, smailų ir gerai išplautų vynukų. Sukalkite vynukus tokiais tarpais, kad grybukai tarpusavyje nesiliestų (apie 2 cm vienas nuo kito). Džiovykla paruošta.
Glajaus paruošimas
Dalį baltymų (apie 10-20 gr) palikite glajaus tirštumo „pareguliavimui“. Supilkite likusius baltymus į nedidelį aukštais kraštais dubenėlį. Į baltymus dėkite cukraus pudra po keletą šaukštų ir su šaukšteliu maišykite. Sudėję apie 350 gr cukraus pudros 1/3 glajaus dalį atskirkite grybukų galvutėms - perdėkite į atskirą panašaus dydžio dubenėlį ir sandariai uždengę (aš įdedu dubenėlį į kelis polietileninius maišelius juos sandariai užsukdama) pastatykite į šaldytuvą sekančiai dienai. Į likusią glajaus masę įmaišykite citrinos rugšties miltelių (ji pabalins ir suteiks rugštelės glajui) ir dėkite dar cukraus pudros. Glajaus masė turi buti tokia, kad būtų įmanoma arbatinio šaukštelio pagalba ja gražiai užtepti ant grybuko kotelio, bet neperskysta, kad nevarvėtų. Todėl nesudėkite visos cukraus pudros, bet pabandykite vieną grybuko kotelį apteptį glajumi ir jei matote, kad glajus per skystas, dar įsukite šiek tiek cukraus pudros. Jei kartais jau padarėte per tirštą glajų, įlašinkite truputėlį palikto kiaušinio baltymo (labai nedaug) ir išsukite. Tokiu budu susireguliuosite tinkamą glajaus tirštumą. Dažydami kotelį panardinkite jį į glajų, laikydami pirštais už galvutės šaukštelio pagalba užtepkite glajų iki galvutės kraštų, po to nubraukite per storą glajaus sluoksnį nuo kotelio, kad tik būtų gražiai ir tolygiai padengtas kotelis. Grybuką įsmeikite į paruoštą džiovyklą galvute į apačią. Nudažytus grybukus palikite per naktį džiūti.
Sekančią dieną paruoškite glajų galvučių dažymui. Į paliktą glajų nuo kotelių dalimis įdėkite persijotą kakavą ir su šaukteliu išmaišykite. Jei glajus per skystas, galite įdėti papildomai cukraus pudros, jei per tirštas – kelis lašelius kiaušinio baltymo. Vėlgi turite susireguliuoti reikiamą glajaus tirštumą, kad jis netekėtų nuo galvutės jį užtepus. Jei jis bus per tirštas, matysis tepimo nelygumai, nelips prie grybuko arba bus per storas jo sluoksnis. Laikydami pirštais už kotelio merkite grybuko galvutę į glajų ir šaukštelio pagalba užtepkite šokoladinį glajų, kad jis susijungtų su baltu kotelio glajumi. Nudažytą grybuką smeikite ant vynuko galvute į viršų.Pasistenkite įsmeigti atsargiai, nesutraiškant pirštais kotelio glajaus. Šį kartą jie smeigsis šiek tiek sunkiau, nes turėsite persmeigti sustingusi kotelio glajų. Bet jei jo sluoknis nėra per storas – tikrai įsismeigs. Nudažytus grybukus palikite per naktį džiūti.
Sekančią dieną jums liko padažyti šakneles. Šaknelės suteikia grožio ir taip pat paslepia skylutę nuo vynuko. Tam naudokite nuo glajaus paliktą kiaušinio baltymą. Ipilkite į maža negilią lekštutę truputi baltymo, į kitą mažą ir negilią lėkštutę aguonų. Grybuko kotelį truputį pamerkite į baltymą, po to į aguonas. Paguldykite padažytus grybukus taip, kad jie su koteliais tarpusavyje nesiliestų. Aš juos guldau tiesiog į didėlę kepimo skardą. Po valandžiukės kitos, kai kiaušinio baltymas su aguonomis išdžiūna – grybukai paruošti :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą