Jums reikės:
1/4 stiklinės linų sėmenų, išmirkytų 8-12 valandų (1/2) pusėje stiklinės vandens
1 stiklinė migdolinių riešutų, išmirkytų 8-12 valandų, perplautų, nusausintų ir supjaustytų
1 stiklinė graikinių riešutų, išmirkytų 8-12 valandų, perplautų, nusausintų ir supjaustytų
1/3 stiklinės moliūgų sėklų, išmirkytų 4-6 valandas, perplautų ir nusausintų
1/3 stiklinės saulėgražų, išmirkytų 4-6 valandas, perplautų ir nusausintų
1/4 stiklinės sezamo sėklų, išmirkytų 4-6 valandas, perplautų ir nusausintų
1 stiklinė datulių, išmirkytų 2 valandas
1 gerai prinokęs bananas
3 dideli obuoliai, sutrinti į tyrę
1 stiklinė saldžių džiovintų spanguolių (jei jos didelės – galite supjaustyti), džiovintų vyšnių arba džiovintų Goji uogų
2-3 arbatiniai šaukšteliai cinamono
Išankstinis paruošimas:
1-ma diena
Užmerkite 3 stiklines žaliųjų grikių kambario temperatūros vandeniu ir palikti brinkti 4-5 valandas. Po brinkimo supilkite į retąsamtį ir gerai perplaukite.
Sudėkite grikius į daigintuvą arba tiesiog palikite retąsamtyje, pastatydami jį ant lėkštės ir uždengdami dangteliu. Padėkite grikius šiltai daiginimui perplaudami 3 kartus per dieną. Grikiai sudygsta per 1,5 - 2 paras (pamatysite gražius mažus daigelius). Sudygusius grikius prieš naudojimą gerai nuplaukite.
2-tra diena
Po to kai grikiai išbrinksta ir juos pastatote daiginti, užpilkite linų sėmenis vandeniu ir palikite brinkti 8-12 valandų. Į atskirą sudėkite migdolų ir graikinius riešutus, užpilkite vandeniu ir palikite brinkti 8-12 valandų. Jie išbrinks panašiai tuo pačiu metu kaip ir sudygs grikiai.
3-čia diena
Užmerkite saulėgražų, moliūgų ir sezamo sėklas. Palikite brinkti 4-6 valandoms. Tuomet perplaukite ir palikite nuvarvėti. Datules užpilkite vandeniu ir palikite brinkti 2 valandoms.
Paruošimas:
Sudėkite į blenderį (aš naudoju Vitamix blenderį) išmirkytas datules su 1/2 stiklinės vandens, kuriame jos mirko. Įdėkite pasmulkintą bananą, išsėklintus, bet neluptus obuolius ir cinamoną. Suplakite viską iki vientisos tyrės. Jei niekaip nepavyksta išplakti, įpilkite truputi vandens (tik neperdaug, nes po to reikės ilgiau džiovinti).
Į didelį dubenį sumaišykite visus ingredientus: daigintus grikius, džiovintas uogas, visas sėklas ir riešutus. Supilkite obuolių-datulių-bananų tyrę. Viską gerai išmaišykite su šaukštu arba su rankomis.
Tolygiai užtepkite paruoštą masę ant ištiestų kepimo popieriumi dehidratoriaus (džiovinimo krosnelės) padėklų maždaug 3-4mm storio. Man su šiuo kiekiu masės gaunasi apie 5 padėklai. Džiovinkite krosnelėje apie 10 valandų 42°C temperatūroje. Tuomet apverskite visą "lakštą" ant padėklo be popieriaus ir nulupę popierių palikite džiūti dar 5-6 valandoms 42°C temperatūroje, kol pilnai išdžius. Džiovinimo laikas gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo masės užtepimo storio. Baigusią džiūti granola sulaužykite į nedidelius sausainio dydžio gabalėlius (man tai būna smagiausia dalis - tik būtinai bandau būti pavalgius prieš eidama laužyti granolos, nes kitaip nemaža jos dalis man pasirodo netinkamai nulūžta ir žinoma patenka į mano skrandį :)
Gerai išdžiovinta granola galite laikyti sausoje vietoje 1-2 mėnesius.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą