2014 m. vasario 6 d., ketvirtadienis

BALANDĖLIAI SU LĘŠIAIS, RYŽIAIS IR DARŽOVĖMIS










Jums reikės:
4 stiklinų daržovių sultinio
1 didelės galvos svogūno, smulkiai supjaustyto (~1 stiklinė)
1 didelės morkos, supjaustytos smulkiais kubeliais (~2/3 stiklinės)
1 didelės morkos, sutarkuotos burokine tarka
2 saliero stiebų, supjaustytų smulkiais kubeliais (~2/3 stiklinės)
3 nedidelių pomidorų, nuluptu ir supjaustytų nedideliais gabaliukais (~1 stiklinė)
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
150 gr (1 pakuotė) šviežių Shitake grybų, smulkiai supjaustytų (tokių jau yra didesniuose prekybos centruose – lietuviukai pradėjo auginti :)
1 arb.šaukštelis maltos kalendros
½ arb. šaukštelio malto kumino
1 stiklinė žaliųjų lęšių
1 stiklinė rudų ryžių
2 stiklinės sauso sojų faršo (užpilto 1 stikline daržovių sultinio)
1 didelė galva šviežio kopūsto
jūros druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
alyvuogių aliejaus svogūnų apkepimui
1 skardinė (400 gr) organinių nuluptų ir supjaustytų pomidorų pomidorų padaže
Ruošimo eiga:
Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir maišant apkepkite, kol šiek tiek pageltonuos. Sudėkite morkas, salierą, lęšius, česnaką, kalendrą, kuminą, druską ir pipirus, išmaišykite. Sumažinkite ugnį ir įpilkite 2 stiklines daržovių sultinio, suberkite ryžius, išmaišykite ir uždenkite. Sumažinkite ugnį iki pačios mažiausios ir palikite troškintis 10 minučių. Po to sudėkite susmulkintus pomidorus, išbrinkintą sojų faršą, išmaišykite ir uždengę toliau troškinkite 10 minučių ant žemiausios ugnies. Tuomet sudėkite Shitake grybus, išmaišykite ir uždengę patroškinkite dar keletą minučių. Įdaras paruoštas.
Išpjaukite kopūsto kotą kiek galima giliau. Dideliame puode užvirinkite vandenį ir įdėkite kopūsto galvą. Sumažine ugnį pakaitinkite, kaskart apverčiant kopūstą, kad vienodai apvirtų visos jo pusės. Po 10-12 minučių atsargiai nupjaukite suminkštėjusius viršutinius kopūsto lapus ir atidėkite į dubenį atvėsti. Toliau kaitinkite kopūsto galvą ją vartant ir kas kiek laiko nupjaunant viršutinius suminkštėjusius jo lapus. Jums reikės apie 20 didelių lapų dėl šio kiekio įdaro. Likusią galvą kopūsto galite palikti ir sunaudoti kitam patiekalui, pvz kokiai nors sriubai.
Pasiruoškite didelį puodą balandėlių troškinimui. Ant puodo dugno pabarstykite gerą saują tarkuotų morkų.
Nuo kopūstų lapų nupjaukite storesnes dalis, jas paploninant, kad lengviau vyniotusi. Įdėkite įdaro prie lapo krašto, užlenkite dali lapo, kad tik uždengtų įdarą, užlenkite lapo kraštus į vidų ir pabaikite susukti įdarą suvyniojant kopūsto lapą iki galo.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite 1-2 valg. šaukštus alyvuogių aliejaus. Dėkite suvyniotus balandėlius siūle į apačią ir lengvai apkepkite iki kol kopūstas gražiai parusvės. Atsargiai apverskite balandėlius ir apkepkite visas keturias jų puses.
Apkeptus balandėlius dėkite į paruoštą puodą ant sutarkuotų morkų siūle į apačia. Taip sudėkite visą eilę balandėlių ir ant viršaus vėl paberkite gerą saują morkų. Tuomet dėkite antrą eilę balandėlių ant viršaus morkų ir trečia eilę. Mano puodo dydis toks, kad telpa trys „aukštai“ balandėlių. Ant viršaus suberkite likusias tarkuotas morkas ir sudėkite smulkintus pomidorus su pomidoru padažu. Užpilkite 2 stiklines daržovių sultinio. Uždenkite ir užkaiskite puodą. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir leiskite troškinkite balandėlius apie 40 -60 minučių kol kopūstas suminkštės.
Galite patiekti su naturaliu pomidorų padažu.
Skanaus :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą